Krav til leverandører

I Ringerikskraft-konsernet skal vi gjennom våre etiske retningslinjer og krav til leverandører bidra til sikring av miljø, menneskerettigheter og et anstendig arbeidsliv i egen virksomhet og våre leverandørkjeder.

Dette ansvaret innebærer også at vi følger opp våre leverandører, slik at vi i våre anskaffelser sikrer vi at leverandører, leverandørens ansatte og andre som er tilknyttet leverandøren, respekterer internasjonale forpliktelser for miljø, menneskerettigheter og arbeidsliv. 

Det følgende beskriver minimumskrav som stilles til alle våre leverandører, og det er en forutsetning at leverandører bekrefter at de oppfyller disse før avtale om innkjøp inngås.

Hver enkelt leverandør har ansvaret for at de og deres underleverandører igjen, etterlever lover og forskrifter i de landene de driver forretningsvirksomhet. 

Ringerikskraft vil gjennomføre risikovurderinger av alle leverandører, og følge særskilt opp leverandører der det ut fra geografiske forhold, bransjespesifikke utfordringer, eller ut fra varsler er større risiko for brudd. Vurderes det at risikoen for manglende etterlevelse av 
disse kravene er middels høy eller høy kan det innebære undersøkelser og tiltak. Det kan for eksempel være bedriftsbesøk, tilsyn eller at man etterspør ekstern revisjon fra tredjepart.

Menneskerettigheter

Leverandører skal støtte og respektere FNs menneskerettigheter, og sikre at deres virksomhet og leverandørkjeder ikke bidrar til menneskerettighetsbrudd. Leverandørene skal kunne stå inne for at underleverandører i verdikjeden lever opp til de samme kravene.

Landarealer og naturressurser

Leverandører skal sikre at de ikke bidrar til å ødelegge ressurs- og/eller inntektsgrunnlag for marginaliserte befolkningsgrupper, for eksempel ved å beslaglegge store landarealer eller andre naturressurser som disse befolkningsgruppene er avhengige av.

Dette inkluderer hele produksjonslinjen fra uttak av råvarer og til alle varer som inngår i leveransen.

Arbeidstakerrettigheter og arbeidslivsstandarder

Leverandører og deres underleverandører skal følge Den internasjonale arbeidsorganisasjonens grunnleggende konvensjoner om organisasjonsfrihet og retten til tariffavtaler.

Barnearbeid

Leverandører skal ikke benytte barnearbeid. Dette betyr at ingen barn under 15 år skal brukes som arbeidskraft, heller ikke dersom lokalt lovverk tillater dette. Barn under 18 år skal ikke under noen omstendighet brukes til farlig arbeid, inkludert nattarbeid. Se FNs konvensjon om barnets rettigheter, ILO konvensjoner nr. 138, 182 og 79, samt ILO anbefaling nr. 146.

Organisasjonsrett og kollektive forhandlinger

Arbeiderne skal uten unntak ha rett til å slutte seg til eller etablere fagforeninger etter eget valg, og til å forhandle kollektivt. Arbeidsgiveren skal ikke diskriminere fagforeningsrepresentanter, eller hindre dem i å utføre sitt fagforeningsarbeid.

Dersom disse rettigheter er begrenset ved lov, skal arbeidsgiveren legge til rette for, og ikke i noe tilfelle hindre, parallelle mekanismer for fri og uavhengig organisering og forhandling. Se ILO konvensjon nr. 87, 98 og  135 og 154.

Ansettelsesvilkår, arbeidstid og tvangsarbeid

Forpliktelser overfor arbeiderne, i tråd med internasjonale konvensjoner og/eller nasjonale lover og regler om regulære ansettelser, skal ikke omgås gjennom bruk av korttidsengasjementer (som bruk av kontraktsarbeidere, løsarbeidere og dagarbeidere), underkontraktører eller andre arbeidsrelasjoner.

Alle arbeidere har krav på arbeidskontrakt på et språk de forstår.

Lærlingeprogram skal være klart definert med hensyn til varighet og innhold.

Det skal ikke foregå noen form for tvangsarbeid og ansatte skal være fri til å avslutte arbeidsforholdet med rimelig oppsigelsestid.

Arbeidstakere må ikke levere depositum eller identitetspapirer til arbeidsgiver.

Arbeidstiden skal være i tråd med nasjonale lover eller industriens standard, og kan ikke overstige arbeidstid i samsvar med gjeldende internasjonale konvensjoner. Dette gjelder ukentlig arbeidstid, rett til ukentlig fridag, begrensning av overtid og rett til overtidstillegg. Se ILO konvensjon nr. 1 og 14.

Arbeidsmiljø, helse og sikkerhet

Ringerikskraft har en nullvisjon for ulykker, og leverandører og deres underleverandører må tilsvarende ha et sikkert og sunt arbeidsmiljø for sine ansatte.

Leverandører skal systematisk arbeide for helse og sikkerhet hos sine ansatte. Dette betyr at tiltak skal iverksettes og følges opp for å redusere risiko. Ansatte skal ha HMS-opplæring jevnlig.

Arbeiderne skal ha tilgang til rene sanitærfasiliteter, rent drikkevann og eventuelt også helsesikker oppbevaring av mat.

Stiller arbeidsgiver losji til ansattes disposisjon, skal dette være rent, sikkert, tilstrekkelig ventilert og med tilgang til rene sanitærfasiliteter og rent drikkevann.

Fysisk mishandling, straff eller trussel om fysisk mishandling skal være forbudt. Det samme gjelder seksuelt eller annet misbruk, og forskjellige former for ydmykelser.

Se ILO konvensjon nr. 155 og anbefaling nr. 164.

Ingen skal diskrimineres på grunn av etnisk tilhørighet, religion, alder, uførhet, kjønn, ekteskapsstatus, seksuell orientering, fagforeningsmedlemskap eller politisk tilhørighet.

Ansatte skal vernes mot seksuelt påtrengende, truende, fornærmende atferd og mot diskriminering eller oppsigelse på usaklig grunnlag.

Anti-korrupsjon, forretningsgoder, gaver o.l.

Leverandører skal ikke tolerere, og skal motarbeide, alle former for korrupsjon både i offentlig og privat sektor. Leverandørene skal ikke tilby, be om, gi, godta eller motta bestikkelser eller andre utilbørlige fordeler for forretningsmessig eller personlig vinning, verken direkte eller indirekte, for seg selv eller andre.

Leverandørene skal forby tilbud eller mottak av forretningsgoder - gaver, gjestfrihet, utgifter eller andre fordeler - som kan utgjøre, eller se ut til å utgjøre, en utilbørlig påvirkning. 

Leverandørene skal utvise ekstra varsomhet når forretningsgoder involverer offentlige tjenestemenn. Videre skal leverandørene ikke, direkte eller indirekte, tilby gaver til Ringerikskrafts ansatte eller representanter eller nærstående til disse, med mindre gaven er beskjeden og passende med henhold til tid og sted. 

Gjestfrihet som sosiale arrangementer, måltider eller underholdning kan tilbys hvis det er nødvendig i forbindelse med forretningsformål og kostnaden er innenfor rimelige grenser. 

Reiseutgifter for personer som representerer Ringerikskraft betales av  Ringerikskraft. Under kontraktsforhandlinger, bud- eller tildelingsprosesser skal all gjestfrihet, gaver eller utgiftsdekning unngås, uavhengig av verdi.

Sanksjoner

Leverandører skal ikke gjøre forretninger med land, grupper, organisasjoner eller enkeltpersoner som er underlagt sanksjoner.

Rettferdig konkurranse

Leverandørene skal sette høye forretningsmessige etiske standarder. Det betyr at de skal konkurrere på etisk forsvarlig og hederlig måte innenfor rammeverket til konkurranselovgivningen som gjelder i de markedene de opererer i. Leverandører med underleverandører skal ikke delta i noen form for ulovlig prissamarbeid, markedsdeling eller annen praksis som er i strid med gjeldende konkurranselovgivning. Ved tvil om et tiltak eller en beslutning er forenlig med gjeldende konkurranselovgivning, skal dette avklares før man går videre.

Økonomi og skatt

Leverandører skal forplikte seg til nøyaktig og etterprøvbar regnskapsførsel, og til å etterleve gjeldende lover og regler for dette, betaling av skatt, hvitvasking og andre transaksjoner.

Klima og miljø

Vi oppfordrer våre leverandører til sertifisering innen miljøledelse. Anerkjente systemer i Norge er IS140001, EMAS og Miljøfyrtårn.

Leverandører skal ta miljøhensyn i hele produksjons- og distribusjonskjeden. Dette gjelder både lokale, regionale og globale miljøaspekter. For eksempel tap av biologisk mangfold, langsiktige skader på økosystemer, forurensing som kan påvirke klimaet eller skader forårsaket av bruk av kjemikalier. 

Leverandører skal sørge for akseptabel avfallshåndtering og utfasing av bruk av ikke fornybare ressurser. Det skal ikke drives rovdrift på lokalmiljøet på produksjonsstedet, og det skal tas hensyn slik at det ikke blir skadet av forurensning.

Nasjonal og internasjonal miljølovgivning og reguleringer skal overholdes, og der det er nødvendig skal relevante utslippstillatelser innhentes.

Skadelige kjemikalier og andre stoffer skal forvaltes på en forsvarlig måte.

Håndtering av tvilstilfeller, varsling og regelbrudd

Dersom leverandører er i tvil om noe i retningslinjene, kan de ta kontakt med sin kontaktperson i Ringerikskraft, eller på e-post

Dersom leverandører oppdager regelbrudd, i egen eller andres virksomhet, skal dette varsles til Ringerikskraft.

Konsekvenser av regelbrudd kan medføre krav om kompensasjon,  diskvalifisering som leverandør og eventuelt rapportering til myndigheter.