Å regulere vassdrag er en balansegang og det skjer alltid i tett samarbeid med flere parter. Tappes det for lite vann er det større risiko for flom. Samtidig lever vi i en verden der fornybar energi bare blir viktigere og viktigere - og for hver kubikkmeter vann som tappes, mister man også mulighet til å lage strøm av den kubikken.
Flomstøtte
På Schjongslund ved Kverbergsund bru (Rådhusbrua) i Hønefoss, står det en flomstøtte med streker for alle de store flommene siden 1860. Flomstøtten ble gitt som en gave til Ringerike kommune i 1998 fra Foreningen til Bægnavassdragets regulering (FBR) og Foreningen til Randselvas regulering (FRR).
Etter flommen i august 2023 vil det bli laget en ny strek - som det andre høyeste merke på steinen. Helt på topp troner juni 1860 - altså fra en tid da elvene nordover var uregulerte og vannet ikke kunne reguleres på samme måte som vi kan i dag.
Bilde av flomstøtten på Schjongslund tatt 11. august 2023, noen dager før flomtoppen. Den høyeste streken er fra uregulerte vassdrag i 1860, og den nest høyeste er fra juni 1967. Det er faktisk ikke en reell flom, men en beregning gjort av FBR og FRR som viser hvor høy flommen i 1967 hadde kunnet bli hvis det ikke fantes noen regulering - altså dammer og kraftstasjoner - i vassdragene nordover.